مشکلات مربوط به غده تیروئید
– تیروئید غده پروانهای شکل کوچکی است که جلوی گردن شما قرار دارد. این غده هورمونهایی ترشح میکند که سوخت و ساز و تولید انرژی مورد نیاز بدن را کنترل میکنند. غده تیروئید میتواند دچار پرکاری یا کمکاری شود، اما پیامد هر دو خستگی و خواب آلودگی است. در شرایطی که غده تیروئید کم کار است موتور بدن شما خوب کار نمیکند. در وضعیت پرکاری، موتور بدن بیش از حد کار میکند و سوخت و ساز زیاد میشود. مشکلات مربوط به غده تیروئید در زنان بیشتر دیده میشود که البته علت آن هنوز نامعلوم است. این موضوع ممکن است با ژنتیک یا هورمونهای بدن آنها در ارتباط باشد.
چه باید کرد؟
– باید به آزمایشگاه بروید. آزمایش خون مشخص میکند که وضعیت غده تیروئید شما به چه شکل است و به درمانهای دارویی نیاز دارید یا خیر. درمانهای دارویی را با جدیت دنبال کنید تا سوخت و ساز بدن شما کنترل شود و از خستگی دور بمانید.
۲) بیماریهای قلبی
– بروز بیماریهای قلبی یک خطر جدی برای سلامت زنان است و حتی بیش از انواع سرطانها، آنها را تهدید میکند. پس به این موضوع هم توجه کنید. وقتی قلب نتواند خون را بهطور کارآمد پمپ کند، جریان خون به تمام نقاط بدن نمیرسد و این موضوع شما را خسته میکند. در واقع، خستگی یکی از رایجترین مشکلاتی است که زنانی با مشکلات قلبی از آن شکایت میکنند.
چه باید کرد؟
– اگر به بیماریهایی که با خطر بروز بیماریهای قلبی همراه هستند مبتلا شدهاید (مانند دیابت و فشار خون) یا اینکه سابقه وجود بیماری قلبی در خانواده شما وجود دارد، لازم است هر چند وقت یکبار برای کنترل سلامتیتان نزد پزشک بروید. اندازهگیری فشار خون یا سایر آزمایشهای ساده دیگر نشان میدهند که علت خستگی شما از قلبتان است یا باید سرنخ مشکل را در قسمت دیگری از بدنتان جست و جو کنید.
۳) کمبود ویتامین D
– در طی چند دهه گذشته، کمبود ویتامین D در بین مردم دنیا بسیار شایع شده است. چون خیلی از افراد ساعات زیادی از روز را دور از اشعه خورشید در فضاهای بسته میگذرانند. سایر عوامل کمبود این ویتامین میتواند حساسیت به شیر، دنبال کردن رژیمهای غذایی گیاهخواری و داشتن پوست تیره باشد. وقتی پوست تیره باشد، رنگدانههای ملانین کمتری دارد. این رنگدانهها میتوانند با کمک نور خورشید برای بدن ویتامین D بسازند. سیستم گوارشی بعضی افراد هم قادر به جذب مناسب ویتامین D نیست. افرادی که با افزایش وزن روبهرو هستند ویتامین D کمتری در بدنشان دیده میشود.
بههرحال دلیل کمبود ویتامین D هرچه باشد، این موضوع میتواند استقامت استخوانها را کاهش دهد. گروهی از تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که کمبود ویتامین D با ایجاد خستگی مزمن در ارتباط است.
چه باید کرد؟
آزمایش خون میتواند نشان دهد که ویتامین D مورد نیاز بدن شما به اندازه کافی تامین شده یا خیر. اگر بدن با کمبود این ویتامین مواجه باشد، مصرف روزانه مکملهای غذایی در رفع این مشکل موثر است. متخصصان توصیه میکنند که هر فرد بالغ، روزانه به ۶۰۰ واحد بینالمللی ویتامین D نیاز دارد. برای افراد بالای ۷۰ سال، این مقدار به ۸۰۰ واحد بینالمللی میرسد. با این مقدار، نیاز روزانه بدن بدون صدمه به کلیهها یا سایر عوارض جانبی تامین میشود. قرارگرفتن در معرض نور آفتاب هم میتواند کمبود ویتامین D را جبران کند.
۴) کمبود آهن
– وقتی در بدن به میزان کافی آهن وجود نداشته باشد، هموگلوبین کافی ساخته نمیشود و برای حمل اکسیژن در خون مشکلاتی بهوجود میآید. این موضوع میتواند در دوران قاعدگی هم اتفاق بیفتد و سبب بیحالی و خستگی شود. خانمهایی که رژیمهای گیاهخواری را دنبال و از مصرف گوشت پرهیز میکنند باید بیشتر مراقب کمخونی باشند.
چه باید کرد؟
– بهترین کار این است که برای انجام آزمایش خون نزد پزشک بروید تا مشخص شود که بدن شما با کمبود آهن روبهرو شده یا خیر. شاید هم مشکل دیگری گلبولهای قرمز خون را کاهش داده است. تغذیه مناسب یا استفاده از مکملهای غذایی میتواند کمبود آهن را در بدن شما جبران و خستگی را برطرف کند. سبزیجاتی با برگ سبز تیره، زرده تخم مرغ، گوشت قرمز و جگر منابع غذایی سرشار از آهن هستند. نکته دیگر این است که مصرف ویتامین C به جذب بهتر آهن کمک میکند.
۵) کمخوابی
– بیشتر خانمها در خانواده و زندگی روزمره مسئولیتهای زیادی برعهده دارند و گاهی اوقات فشار کاری به گونهای است که آنها را از خواب ۸ ساعته در شبانهروز محروم میکند. کمخوابی هم دلیل دیگری است که به خستگی دامن میزند. پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که درمان بیخوابی میتواند در کاهش و درمان افسردگی افراد بزرگسال در سنین مختلف نقش داشته باشد و افسردگی هم ازجمله علل بروز خستگی محسوب میشود.
چه باید کرد؟
– وقتی خوابتان میآید به خود فشار نیاورید و با استفاده از چای و قهوه شبزندهداری نکنید. زمان خواب مشخصی را برای خود تعریف کنید. پیش از خواب به موسیقی ملایمی گوش دهید. کمی مواد خوشبوکننده مانند رایحه اسطوخودوس را به اتاق خوابتان اضافه کنید تا سیستم عصبی شما آرام شود و آسوده خاطر شوید. بعضی از متخصصان هم توصیه میکنند که نوشیدن چای بابونه به کاهش تشویش و نگرانیها کمک میکند. اگر باز هم با کمک این روش نتوانستید با بیخوابی مقابله کنید به اتاق دیگری بروید و کتاب بخوانید یا برای ۱۵ دقیقه فعالیت آرامشبخش دیگری انجام دهید. سپس به رختخواب برگردید و دوباره برای خوابیدن تلاش کنید
۶) افسردگی
– خستگی و افسردگی دو عارضه شایع در خانمهاست و این دو یکدیگر را تشدید میکنند. افرادی که به افسردگی مبتلا هستند چهار برابر بیش از بقیه خستگی را تجربه میکنند و افراد خسته سه برابر بیشتر از سایرین به افسردگی مبتلا میشوند. علاوهبراین، معمولا خانمها احساساتیتر و دلرحمترند و از لحاظ زیست شناختی، تجربی و تربیتی به این حالت سوق پیدا کردهاند. بعضیها دلسوزی بیشتری دارند و در برخی این حالت کمتر دیده میشود. اگر شادیها کم باشد و افراد در محیطی غمگین زندگی کنند مستعد دلسوزی بیشتری خواهند شد. ضمن اینکه افسردگی میزان دلسوزی را افزایش میدهد. اگر شخصی زیاد دلسوزی کند از لحاظ روانی شکنندگی دارد و سطحی از ناراحتی و افسردگی در او به وجود میآید.
چه باید کرد؟
– درباره احساسی که دارید با پزشکتان صحبت کنید. بهطور حتم او باید بداند که علائم بیماری افسردگی شما از چه زمان شروع شدهاند و چقدر جدی هستند. بعد از مشاوره میتوانید تصمیم بگیرید که بهترین روش درمان کدام است که ممکن است روان درمانی، مصرف دارو یا هردوی آنها باشد. علاوه بر این، فعالیتهای ورزشی خلق و خوی شما را بهتر میکنند و باعث میشوند نسبت به تواناییهای فیزیکی خودتان احساس بهتری داشته باشید. در نهایت، هر چقدر که احساس کنید قابلیت ورزش کردن شما بیشتر است، سرحالتر میشوید.
برای اینکه خانمها بتوانند دلسوزیشان را کاهش دهند بهتر است دیدگاه خود را تغییر دهند. باید بدانند که بدبختی در زندگی وجود دارد. اگر میتوانند برای افراد نیازمند کار مفیدی انجام دهند اما اگر کسی چنین امکانی برایش وجود ندارد نباید خود را ناراحت کند چون فایدهای ندارد. داشتن یک برنامه ورزشی منظم به پیشگیری از بروز افسردگی کمک میکند و در برطرف کردن آن هم تاثیر دارد.
گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: مجله زندگی ایده آل
Add comment